↧
Långkål
↧
Wienerstänger
↧
↧
Eclairer med röda pärlor - eller kampen med köksredskapen
När de franska konditorerna kämpade om mästartiteln var det en ung tävlande som dekorerade en dessert med röda pärlor ur molekularköket. Det verkade så kul med kulor, att jag tog reda på receptet och beställde pipetter för att kunna göra om det. I princip är det rätt lätt, men det luriga är när redskapen är fel, för det var inte direkt lätt att fylla pipetterna med fruktsås (det skulle ha behövts en tratt med jättesmal pip, eller en pipett med vidare öppning överst) och under fipplandet svalnade fruktsåsen och när jag värmde upp den igen blev den tjockare och ännu svårare att hantera, men några pärlor blev det i alla fall.
Fyll först en någorlunda vid burk med olivolja och ställ in den i kylen minst 20 minuter. Mixa eller koka och mixa bär (i originalreceptet jordgubbar, här hallon), sila av dem om de har kärnor som hallon, smaka av med socker. Koka sedan upp 1 dl fruktmos med 1, 4 g (ca 1/2 tsk) agar-agar (i originalreceptet 1,5 dl mos och 2 g agar-agar; kolla gärna om jag har räknat ut det rätt) och fyll pipetten. Droppa detta i den väl kylda olivoljan. Jag vet inte om det fungerar med annan olja. Hur som helst var resultatet kul, men efter att ha fått ut ett par omgångar pärlor, blev det fruktspegel av resten. Det fungerade helt enkelt för dåligt. Det gick nästan bättre att doppa en sked och låta dropparna trilla ner i oljan, men när vi kom på det hade fruktmoset hunnit bli för tjockt och pärlorna blev mera som strängar.
Eclairerna är gjorda på:
80 ml mjölk och 80 ml vatten, uppkokt med 62 g smör i mindre bitar och 1 krm salt
Rör ner 95 g mjöl när kastrullen har tagits från plattan. Rör ordentligt och ställ tillbaka på den avstängda plattan och rör hela tiden tills det bildas en beläggning på kastrullens botten. Flytta över degen till en annan bunke, låt svalna något och rör så småningom i litet i taget av ca 2 uppvispade rumsvarma ägg (möjligtvis något mer), tills smeten bildar en näbb när man håller upp träskeden i luften. Spritsa eclairer och ställ in plåten i 250° ugn, men sänk temperaturen på direkten till 160° och grädda bakverken ca 30 minuter tills de får litet färg. De kan gärna torka mera, t ex över natt i rumstemperatur.
Fyllning:
Konditorkräm på grädde med gelatin för stabiliseringen:
125 ml mjölk eller grädde
2 äggulor
20 g socker
10 g maizena
1,5 blad gelatin
1/2 vaniljstång
Blötlägg gelatinet. Vispa äggulor, socker och maizena i en skål. Koka upp mjölken med den urskrapade vaniljstången. Häll den (utan stång) över äggblandning och rör hela tiden. Flytta över detta igen till kastrullen och sjud på låg värme tills krämen tjocknar. Rör i gelatinet och sila gärna, ifall det har bildats några klumpar. Spritsa in i eclairerna genom små hål på undersidan när krämen har lämplig konsistens. Tja, här höll jag på att bli galen på mina spritsredskap (måste absolut köpa anständiga spritspåsar och metallmunstycken), för plastmunstyckena var för klumpiga och engångspåsarna sprack. I alla fall fick jag några eclairer fyllda.
Det blev ingen fransk proffsig gelatinglasyr, utan bara vanlig florsockerglasyr, utrörd med vatten i den skålen som jag hade haft fruktsåsen i, så färgen skulle bli tjusig.
↧
Hel anka à l´orange
Just nu säljs det ankor överallt här. När det gäller ankor och gäss ska man dock undvika franska och ungerska sådana har jag hört, för där är ankköttet bara en biprodukt, eftersom det är den stoppade levern de är ute efter, och köttet smakar därefter. Detta var en bayersk anka och jag kombinerade dels ett apelsinrecept från 1910 (la belle époque i Berlin) och någons mormors fantastiska recept som aldrig misslyckas, som fick en massa positiva kommentarer.
Skär bort löst fett, tvätta och torka ankan. Krydda den på insidan med salt och peppar. Fyll den. I det här fallet med apelsinskal utan det vita från en vältvättad ekologisk apelsin. Lägg den i en stor gryta och häll över 1 liter kokande vatten. Sjud ankan 1 timme på spisen på bröstet under lock. Vänd den på rygg och stek / koka den fortfarande i grytan, men utan lock och i ugnen i 150° i varmluft. Det stod 2 timmar, men det var nog egentligen för mycket. Den sista halvtimmen ska man ta upp ankan ur vattnet och steka den på galler på bröstet, för att även ryggen ska få färg. Under tiden gör man såsen.
Skala ytterligare en apelsin och skär skalet i tunna fina bitar. Lägg skalet i en kastrull, täck med vatten, koka i 30 sekunder, häll av vattnet, gör om det och ställ undan skalet. Pressa de två skalade apelsinerna. Skär en tredje ekologisk apelsin med skal och allt i åttondedelar och skiva dessa fint.
Karamellisera 60 g socker. Häll på 1 msk vatten, 3 msk vinäger, apelsinsaften och låt sockret lösa upp sig. Häll på 5 dl fond (ankfond på burk t ex - den fond som har utvunnits under kokningen kan man använda en annan gång, för det är så otroligt mycket fett att separera - detta är lättare att göra när det har stelnat). Red med maizena. Blanda i en del av den skurna apelsinen och allt blancherat apelsinskal. Använd resten av den skurna apelsinen som dekoration. Servera gärna med rödkål och potatis eller kroppkakor / knödlar.
Det blev jättebra, men koktiden var som sagt för lång.
↧
Helstekt entrecôte
1 kg entrecôte
4 vitlöksklyftor
1 msk rosépepparkorn
1 msk svartpepparkorn
1 msk färsk timjan
1 msk färsk rosmarin
1 tsk salt
Hacka de färska örterna. Skala vitlöken. Stöt dem med alla kryddor i en mortel. Bred pastan över köttbiten, sätt in en termometer och lägg den i en form i ugnen i 140°. Det tar ca 80 minuter tills innertemperaturen uppnår 62°, d v s egentligen bara 60°, för den fortsätter att stiga efter att den har kommit ut ur ugnen. Då är färgen fint rosa. Om man vill ha mera genomstekt får man låta temperaturen komma upp i 65°.
Häll ca 3 dl fond i formen och vispa så att allt löser sig. Häll detta i en kastrull. Smaksätt med litet rödvin eller portvin och red med maizena.
Servera med klyftpotatis och sallad. Jättegott!
↧
↧
Ank- och jordärtskocksquiche
Ankresterna och annan mat som inte behövs till jul hamnade i en väldigt god quiche. T o m apelsinsåsen rörde jag ner i äggsmeten, och denna gjorde jag inte på mjölk som vanligt, utan på färskosten som var öppnad och väntade på att bli förbrukad. Annars är det samma recept som vanligt, det ur Vår Kokbok. Det viktigaste är att låta den utkavlade pajdegen i formen bli riktigt kall innan den åker in i ugnen och trycka till kanterna med aluminiumfolie. Förgrädda botten sju minuter med folien mot kanterna och sju minuter till utan folie, så halkar inte kanten ner.
↧
Gravad lax, rödbetssallad, marinerad ansjovis
Rödbetssallad: 1 lök, 1 burk rödbetor, 1 äpple, 1 - 2 inlagda gurkor, majonnäs och syrad grädde
Gravad lax à la Gjörvälns slott: Istället för lika delar salt och socker, 3 delar socker och 1 del salt, citronskal, dill och vitpeppar, ett par timmar i rumstemperatur, sedan ca 36 timmar i kylen. Dubbla plastpåsar och djupt fat rekommenderas.
En vinägrett med persilja och krossade enbär. Men ärligt talat finns det bättre ansjovisrecept.
↧
Ris à la Malta / Reis Trauttmannsdorf efter äpplecider-jordärtskockssoppa
Skillnaden på ris à la Malta och den rätt så bortglömda tyska efterrätten Trauttmannsdorf är att den senare innehåller mera socker, mera vispgrädde, gelatin och gärna en skvätt likör, samt oftast småskuren frukt eller inlagda körsbär. Jag gjorde något mellanting till jul. Med gelatin kan man använda vispgrädde med lägre fetthalt (vilket är det enda som jag får tag på) och även apelsinbitarna håller konsistensen under ett par dagar. Resultatet var väldigt bra. Sedan serverade jag de uppstjälpta portionspuddingarna med björnbär inlagda i vaniljlag. Gott! Detta serverades efter en trevlig äpplecider-jordärtskockssoppa med lax till lunch på julafton.
Soppreceptet ändrade jag rätt så mycket på. Det blev till sist ungefär så här:
1 stor hackad lök
400 g jordärtskockor
2 äpplen
3 dl cider (fransk, inte Herrljunga som det stod i receptet)
ca 2 - 3 dl bräss-spad istället för hönsbuljong
2 dl grädde
2 dl mjölk (sammanlagt bör det ha varit ungefär 1 liter soppa)
Fräs löken i smör, tillsätt fint skurna äpplen och jordärtskockor, fräs ett tag till, tillsätt buljong och cider, låt koka ca 10 minuter, tillsätt grädde och mjölk och låt koka ca 10 minuter till. Mixa (som en galning, står det ordagrant i receptet) och passera.
Stek ca 1/2 bit kryddad och mjölad lax per person (d v s ca 250 - 300 g sammanlagt) i smör. Servera soppan med laxen och några skivor torkade äpplen.
↧
Sachertårta - det hemliga originalreceptet har avslöjats
Sachertårtsrecept har det ju funnits många i alla år, men det enda originalreceptet har faktiskt släppts nu av familjen Sacher. Upphovsmannen skulle ha fyllt 200 år i år, och han var på sin tid en stackars lärling som råkade ut för en mardrömsliknande utmaning. Hans chef, en känd furste som hette Metternich, hade lovat sina fina polare en nyuppfunnen efterrätt, och det var ju inget problem, eftersom han hade en bra kock. Tyvärr gick kocken och blev sjuk och lämnade den 16-årige lärlingen att åta sig uppgiften. "Skäm inte ut mig nu", sa fursten till lillkillen, och gick ut ur köket igen.
Det som fortfarande gör receptet "jättehemligt"är att familjen inte vill berätta vilket märke det ska vara på chokladen och aprikossylten, men jag utgår ändå ifrån att chokladkvaliteten har förändrats under årens lopp och att de kokar sin aprikossylt själva. Man brukar ju ofta tillsätta en skvätt rom i sylt i de här trakterna, och i ett annat recept ingår rom i kakan, så jag chansar på att ett par matskedar brun rom i sylten hör till originalreceptet. Jag har ju testat ett par recept förut, men detta ska alltså vara originalreceptet.
1 vaniljstång
150 g mjukt smör
100 g florsocker
Rör detta poröst.
6 äggulor - tillsätt dem en i sänder
130 smält mörk blockchoklad på över 55% kakao, avsvalnad - tillsätts under vispning
6 äggvitor
100 g fint strösocker
Vispa äggvitorna med en nypa salt och tillsätt så småningom sockret och vispa till hårt skum. Vänd ner i smeten.
140 g mjöl - siktas över smeten och vänds ner
Detta räcker till en stor form eller till två mindre som på bilden. Jag missade att skriva av storleken på formen när jag satt och läste receptet i en tidskrift hos frisören, men det blev bra så här. Formarna ska vara smorda och mjölade. Grädda i 170° ca 10 - 15 minuter med ugnsluckan på glänt och sedan ca 50 minuter. Låt svalna på bakplåtspapper på ett galler.
Dela kakan i två bottnar och bred 200 g aprikosmarmelad (ev. blandad med 3 msk rom) på den undre. Lägg på överdelen.
Koka upp 125 ml vatten och 200 g socker och låt sjuda ca 5 minuter. Låt svalna tillräckligt och rör ner 150 g hackad mörk blockchoklad. Häll glasyren över kakan och låt den stelna. Om den kalla kakan ligger på ett galler över ett fat kan man samla upp resterna av glasyren ifall den behövs. Den här kakan kan gärna bakas ett par dagar i förväg.
↧
↧
Lammstek
Lammstek är alltid gott, men nästa gång ska jag tänka på att skära bort benet först, för det är bättre när man tänker på trancheringen och dessutom kan man koka fond på det. Här är det vitlök och bitar av stjärnanis instuckna och så är steken uppbunden, för den var litet ojämn. Innertemperaturen var ca 70°. Det tog drygt 1,5 timmar i ugnen (obrynt) för 1,2 kg. Tänk på att skära bort synliga hinnor och fett. Massera in litet olivolja och salta och peppra först. Till steken serverade jag klyftpotatis gjord på mina tjusiga tournerade konserverade klyftpotatisar. Det var hur som helst ovanligt bra kvalitet på båda säckarna potatis jag köpte i höstas, både på den mjöliga som har fått klara sig i diverse kalla, men inte helt optimala, utrymmen och framför allt på den fasta, som jag till stor del konserverade. Bra smak, bra konsistens. Inte illa för så billiga potatisar. Dessutom snitsade jag till några morötter och förkokade dem (samt doppade ärterna snabbt i spadet efteråt). Precis före servering fick de en uppvärmning i smör.
Vad gäller den konserverade klyftpotatisen, så gick det ju fint att steka upp den. Däremot fungerade det mindre bra att få den fint färgad vid ett annat tillfälle i ugnen. Den ville visst förbli blek, trots en halvtimme i 250°, så vi tog den ändå.
↧
Stekt gös i sursöt sås med palsternacka och morot
Palsternackor och morötter skurna i stavar och lök i mindre bitar fick förkoka ca 4 minuter. Potatismoset smakade jag av med tryffelolja och fisken panerades och stektes à la minute.
Sås:
Bryn 1 tsk socker och häll på 1/2 dl röd vinäger, 1/2 dl portvin och ca 3 dl kalvfond. Reducera något och gör en redning på 1 msk maizena. Rör i litet smör och smaka av, samt värm upp grönsakerna i såsen. Very nice.
↧
Bakad citronpaj
I min efterrättsbok (egentligen köpte jag den till kocken, men han är inte intresserad), så finns det på sidan före de utmärkta äggvite-mandelmuffinsen, som är perfekta när man har samlat på sig äggvitor och har bär i frysen (och som jag funderar på om de inte egentligen skulle kunna fungera som mazariner om de får mördeg runt om och glasyr ovanpå), så finns det alltså ett bra recept till.
Egentligen ska de göras i 6 muffinsformar, men jag gjorde pajen i en quicheform. Den var dock något för stor, för kakan blev väldigt platt. Sen skulle pajen göras på lime-frukt, men jag hade ett par citroner kvar som höll på att bli fula.
Mördeg:
100 g mjöl
25 g florsocker
1 gnutta salt (om smöret är osaltat)
50 g kallt smör
1 äggula
Gör en mördeg, linda in den i folie och låt den vila kallt minst en halvtimme. Riv skalet på två citroner och pressa ur saften (det ska vara 75 ml. Blanda detta i en kastrull med 100 g socker och en gnutta salt och rör (ev. på svag värme) tills sockret är upplöst. Rör i 3 små ägg (jag hade 2 större ägg och den överblivna äggvitan från mördegen) och sist 75 ml grädde. Ställ undan tills vidare.
Kavla ut degen i formar, nagga den och tryck till kanterna med aluminiumfolie och täck botten med någon folie. Ställ in formen eller formarna i kylskåp. Gärna länge. Grädda sedan botten med "naken botten" och täckta kanter ca 7 minuter i 180-200° och därefter utan folie på kanterna ca 5 minuter till. Sänk sedan temperaturen till 110°.
Hetta nu försiktigt upp citronkräm på spisen och rör om hela tiden. När den är ca 70° varm och litet krämig är den färdig. Sila den för att undvika klumpar och häll den över botten. Grädda 35 - 40 minuter och låt pajerna svalna. Ta ev. ut dem ur formarna och låt dem gärna stå kallt över natt. Servera med hallon och litet chokladgarnering.
↧
Fortsättning på serien Nordiska falaflar
Det var ju ett tag sen jag började leka med tanken på att göra en falafel med mindre exotisk och mera nordisk smak. Här finns recept på gula (morot, gula ärter) och röda (röda linser, tomat) bollar och här på bruna (bruna bönor och julkryddor) och gröna (gröna ärter och nässlor).
Idag kom äntligen turen till vita bollar.
100 g torkade och blötlagda vita bönor
1/2 gul lök
2 krm salt och litet peppar
1 tsk bakpulver
en bit riven palsternacka
1 krm "Knödelweiss", används som blekmedel bl a när man river potatis
rivet skal av 1 citron
Mixa alltihop till en rätt så slät massa och forma bollar. Fritera dem guldgula. De blev rätt så bra, men kunde ha haft mera smak.
När jag satt och spånade för över ett halvår sen skrev jag upp två möjliga varianter till, som jag inte har testat än, nämligen vinröda bollar på vita bönor och råriven rödbeta och grönbruna på vanliga linser och riven kålrot, samt spenat. Får se om de blir av någon gång.
↧
↧
Falsk gåslever på pumpernickel
Det här receptet på falsk gås-, resp. anklever (beroende på vilket fett man har att tillgå) är faktiskt otroligt bra. Man får förstås inte värma upp den falska gåslevern, för då smälter fettet. Den här gången hade inte kycklinglevern rumstemperatur när jag hällde på fettet, så emulgeringen fungerade inte. Det gjorde dock ingenting, för det gick att mixa ihop allt i efterskott. Dessutom använde jag nitritsalt, som jag har köpt 10 kg av på internet (det kommer nog att räcka hela mitt liv, om jag inte slår mig på korvtillverkning i större skala). Efter att anklevern blivit kallt, delade jag upp satsen (på 500 g kycklinglever plus fett) i fyra påsar. En påse mixade jag sedan med ca 50 g mjukt smör och litet flingsalt och spritsade ut på pumpernickelskivor, samt strödde pistaschnötter över. Jättegott. Man skulle kunna fylla petit-chouer med krämen också, men då ska man skaffa sig bättre spritsmunstycken än vad jag har.
↧
Brittas äppletoscatårta
Om man lägger grovrivna eller finskurna äpplen över kaksmeten innan den gräddas, så blir det en riktig tårta när sen toscatoppningen kommit på. Det behövs litet mera mjöl i smeten, så att äpplena inte sjunker ner. Jag utgick från receptet i Vår Kokbok och ökade mjölmängden med 1 dl, så det blev sammanlagt 4 dl. Det ska vara boskop-äpplen, säger Britta, de är bäst. Då säger vi väl det. Jag rev över 2 äpplen, men det kunde ha varit fler, tror jag.
↧
Knäck!
↧
Korv stroganoff med wienerkorv
↧
↧
En bit sidfläsk, 4-5 produkter: plommonstek, revbensspjäll, isterflott plus grevar, samt poppad svål
Egentligen hade jag tänkt återanvända ett gammalt Femina-recept på plommonrullad fläskstek, stekt i skivor, men det var rätt så bökigt, som jag minns det, så jag bestämde mig för att steka hela rullen i lergryta istället, vilket var perfekt.
1. Skär av svålen för poppad svål-tillverkning
2. Skär bort revbenen för spare-ribs
3. Skär sidfläsket jämsmed, så att det hänger ihop (fjärilssnitt). Krydda insidan på lämpligt sätt och lägg ut några rader katrinplommon. Rulla ihop och bind ihop. Krydda utanpå. Lägg steken i den väl vattnade lergrytan, tillsammans med några lökklyftor och vitlök och ställ in den med locket på i den kalla ugnen. Sätt temperaturen på 175° och tiden på 2,5 timmar. Låt steken få färg utan lock mot slutet ifall det behövs, t ex om du som jag har lagt revbensspjället överst för att slå två flugor i en smäll. Dock var det onödigt lång tid för revbensspjället. Den åt vi vid ett annat tillfälle uppvärmd i chilisås. Till plommonsteken selleri-potatismos och kokta grönsaker på kockarnas sätt, d v s inte riktigt färdigkokta och lagda i kallt vatten, avdroppade och före servering hastigt vända i hett smör. Det bildas en riktigt härlig sky i lergrytan. Om man tar bort fettet blir det jättebra.
4. Fettet från svålen fick smälta med under folie i en skål, även om det strängt taget var något för hög värme för att vara optimalt, tror jag, men det gick också. Så blev det flott, samt grevar.
5. Poppade svålstrimlor till sallad eller som snacks. Nästan helt fettfria.
Skrapa bort allt fett från svålens undersida (och använd till annat). Ev. hår på svålen ska svedjas bort. Lägg svålen en halvtimme i kallt vatten och spola sedan av den. Koka svålen en timme i saltat vatten. Lägg ut den platt på ett galler, ev med en tyngd på, så den inte krullar sig. Låt den torka över natt eller ännu längre (i kylskåp då). Skrapa bort ev. fett. Skär den i smala strimlor och torka dem 6 timmar i 70° ugn eller i torkålla på tredubbelt hushållspapper. Sedan ska det inte vara något fett kvar. Mikra på hög effekt lämplig tid, vilket beror på om man har en antik mikrovågsugn som jag eller en nyare modell från ett senare årtusende. I alla fall går det relativt snabbt. Salta och servera på lämpligt sätt. Till sallad eller annat.
↧
Proffsiga chokladbollar
↧
Stekt ankbröst med risotto på ankfond och med anklever
Jag hade kråset kvar från ankan vi åt en annan gång och på det kokade jag fond (förutom levern som jag sparade). Lägg kråset i 1 liter kallt vatten, koka upp, skumma, lägg i soppgrönsaker, några peppar- och kryddpepparkorn och lagerblad och koka en timme. Använd sedan fonden till risotton. Den var ganska mörk, så jag bestämde mig för att göra risotto på rödvin och rödlök också, samt litet torkad svamp med spad.
Ankbröstsreceptet är helt enkelt bäst. Sätt ugnen på 180°. Skär ett rutmönster på ankbröstets hud, salta och peppra och stek på ganska hög värme i en gryta ca 5 - 6 minuter. Vänd bröstet, sätt på locket och ställ in grytan i ugnen för 10 minuter. Ta ut ankbröstet och håll det varmt under folie till serveringen. Ett ankbröst är lagom till 2 pers. Stek anklevern hastigt - den var jättegod.
Grönsakerna hade jag förberett riktigt proffsigt. Först kokade morotsslantar ca 4 minuter i salt vatten, sedan lade jag ner små bitar av det inre från broccolistjälkarna och kokade 2 minuter till och till sist lade jag ner broccolirosetterna och kokade dem ett par minuter till, hällde av vattnet och kylde ner grönsakerna i iskallt vatten, hällde av det och lät grönsakerna droppa av. Vid uppvärmningen i smör lade jag först i morötterna, sedan det inre från broccolin. Själva stjälkarna fick bara en snabb uppvärmning för att de skulle hålla fasonen.
↧