Quantcast
Channel: Prinsessornas kokbok
Viewing all 924 articles
Browse latest View live

Hallands nya nationalrätt

$
0
0


Här finns receptet. Tjusiga färger eller hur? Här har jag ändrat på såsreceptet. Det är mindre vin och grädde i, och istället fiskbuljong. Mjölredning, avsilad sås och dill tillsatt på slutet. Den som är mer estetiskt lagd kan säkert servera rätten på ett riktigt fint sätt. Men i själva verket är receptet rätt så enkelt.

Gulasch och servettknödel

$
0
0


Den som söker på bloggen kan hitta flera gulaschrecept. Det här värdshusreceptetär faktiskt genialt och görs på få och billiga råvaror. Men man behöver en halv vecka på sig före serveringen. Det är dock fantastiskt att förbereda. Rekommenderas att tillagas på vår och höst, när det är kylskåpstemperatur ute. Här tillsatte jag vitlök och röd paprika vid den slutliga uppvärmningen. Dessutom är det en fiaker-gulasch, d v s något för droskförarna i Wien. Då serveras ett stekt ägg, kokt eller stekt wienerkorv och en gurka (här en starksmakande ungersk gurka) till. Serveras med småfranska eller någon sorts knödel. Eller kanske potatis eller pasta.


Även servettknödeln kan förberedas i förväg. Jag har litet blandade erfarenheter med brödknödlar. Om man har jättetorrt bröd brukar t ex inte mjölkmängden räcka. Nu tog jag dagsgamla bullar och saltbrezlar (tyska kringlor), men man kan även ta formfranska. Dessutom tittade jag på femtielva youtubefilmer. Överallt visades lätt motsägelsefulla recept, som alltid förklarades vara idiotsäkra. Mådä. Hur som helst. Jag kombinerade kocklärobokens recept med ett annat och det gick bra.

På 1 kg torrt bröd från dagen innan (varav eventuellt 20% kan rostas innan) behöver man 8 - 9 dl mjölk och 100 g smält smör (eventuellt brynt), 250 g hackad fräst lök och 7 ägg (eventuellt vispas äggvitan hårt). Persilja, muskot, salt och peppar.

2 småfranska
3 kringlor, tillsammans 400 g
skärs i små tärningar och läggs i en skål. Jag blandade i 
3 hela ägg från början (de kan även blandas i mjölken eller på slutet).
100 g hackad lök fräses i litet smör. På slutet kan man tillsätta
3 - 4 msk hackad persilja (eller vid ett annat tillfälle). Häll i
350 ml mjölk (sparar disk om man inte använder en extra kastrull) och hetta upp den. Smält även
40 g smör i samma panna (ifall du inte bryner smöret extra). Smaka av med
muskot, salt och peppar och häll över brödtärningarna. Blanda till en gegga och låt dra 30 minuter.

Nu kan man antingen göra stora bollar med våta händer eller servettknödlar. Servettknödlar är särskilt bra att förbereda. De görs traditionsenligt i våta servetter eller handdukar, men numera oftast i folie. Obs! Kolla att plastfolien tål kokning - alla gör inte det. Ta en stor bit plastfolie och lägg ut brödgeggan i mitten. Forma till en rulle med hjälp av folien och händerna. Den ska vara ganska fast och jämn och inte innehålla några hålrum i mitten. Den kan gärna vara ganska tjock. Längden beror på hur stor kastrull du har. Knyt åt folien och linda in rullen i aluminiumfolie också. Jag kom på att jag skulle använda min 10-liters kastrull. Först lade jag i rullarna och hällde på kallt vatten för att kolla hur mycket som behövdes. De ska nog vara så mycket att de kan flyta. Ta upp rullarna och koka upp vattnet. När det kokar läggs rullarna i. Sen ska de bara sjuda i en halvtimme. Om man gör runda knödlar måste man absolut kolla att de inte kokar sönder (tydligen är det inte helt ovanligt att nervösa husmödrar lindar in dem en och en i folie). De runda ska helst serveras direkt. Servettknödlarna däremot kan få kallna. De skärs i skivor och steks upp i smör vid serveringen. Till detta serverade jag en kålsallad. Denna förbereds också den med fördel dagen innan. 

En typisk österrikisk-sydtysk måltid som till stora delar förbereds innan. Om gulaschen är välkryddad, så är den fantastisk. Köttet (benskivorna) är också fantastiskt mört efter den långa koktiden.

Slottsstek med pressgurka och potatisgratäng

$
0
0


Recept från Vår kokbok, men steken är gjord i tryckkokare. Och så hade jag i litet finskuren selleri och persiljerot för att få en bättre smak på såsen och slippa fundera på buljongtärning eller inte.

Janssons frestelse för veganer eller vegetarianer

$
0
0


400 g selleri, skuren i tunna janssonstavar
3 dl grädde / havregrädde
1 liten hackad gul lök
1/2 tsk salt
1/4 tsk kryddpeppar
ströbröd

Koka selleri, lök, kryddor och grädde i 20 minuter. Detta kan förberedas. Före serveringen strör man över ströbröd och gräddar i 20 minuter i 250° eller kortare tid under grill. Rätten smakar verkligen nästan som Jansson.

Iduns blodplättar

$
0
0


Från Iduns kokbok 1920, 6 - 8 portioner:

70 - 80 g ströbröd
4 dl mjölk
5 dl blod
2 msk sirap
3 msk smält smör (60 g)
1 msk salt (15 g)
1/2 tsk vitpeppar (1 g)
1/2 tsk ingefära (1 g)
1/4 finstött mejram
1 finhackad rödlök, fräst i smör

Låt ströbrödet svälla en timme i mjölken. Sila blodet och blanda det med ströbrödet och därefter de andra ingredienserna. Stek i smör i plättlagg och servera med lingonsylt och smält smör. Eller med bacon (mitt förslag).
 


Morötter istället för lax

$
0
0


Det finns människor som inte äter lax. För dem spökar det omkring ett vegan-alternativ på internet. Viktiga ingredienser: Rökaroma i någon form och morötter.

Först bakar man 400 g tjocka oskalade (men tvättade) vintermorötter på en bädd av grovt salt i 200° ca 40 minuter tills de har lagom tuggmotstånd, låter dem svalna och drar av skalet. Under tiden blandar man

1 msk vinäger
2 msk farinsocker
3 msk kokande vatten
en skvätt rökaroma eller litet röksalt eller rökt paprikapulver eller liknande
stjälkarna från ett knippe dill
1 tsk senapskorn
1 lagerblad

Detta läggs över i en plastpåse tillsammans med de skalade morötterna. Låt marinera kallt över natt, skär sedan tunna skivor av morötterna och servera dill till.

Jo, det smakar litet grann som rökt lax. Och hur som helst är det en god morotssallad.



Gurksallad eller våfflor - that is the question

$
0
0

Va, var det idag som det var våffeldagen? Den glömmer jag alltid.


Istället slår jag ett slag för inlagd gurka / pressgurka från Vår Kokbok. Tanken var att resterna skulle passa bra på dagens hamburgare, men någon åt upp den goda gurksalladen i natt. Så kan det gå.
 

Vill ni se en stjärna...

$
0
0


... eller rättare sagt ett stjärnspritsmönster? 


Så här fina blir semlorna med proffsspritstillbehör och så här goda blir de om man tar receptet på Lyckas med bakning



En rulltårta som inte spricker

$
0
0


Nu var ju jag så klantig att jag glömde att sockra ytan, så den blev skadad när jag rullade ihop rulltårtan. Men annars är receptet på Lyckas med bakning jättebra! Det tjusiga mönstret har jag hittat någon annanstans. Antingen spritsar man ut ett mönster på ett bakplåtspapper och fryser det en halvtimme, innan man brer över sockerkakssmeten - då får man dock rulla ihop rulltårtan från fel sida, så den ljusa sidan med mönstret kommer utåt - eller också spritsar man ett mönster på den utbredda sockerkakssmeten precis före gräddning - då måste man tänka på att vara någorlunda snabb med förberedningen av den mörka smeten, för kakan ska ju in i ugnen direkt efter att den har vispats för att inte sjunka.

Här är den fylld med en blandning av vaniljkräm och vispgrädde, samt med jostabär (en blandning av vinbär och krusbär).

Den mörka smeten gör man så här:

Vispa 1 ägg och 30 g socker i (helst) 8 minuter. Sikta och vänd i litet i taget av en blandning av 20 g mjöl och 15 g kakao. Spritsa helst eller klicka. Den här satsen räcker säkert till att göra mönster på två rulltårtor om man nu har kapacitet för det.

Tysk ostkaka med ägglikör

$
0
0


Den sprack så klart fast jag skar ett snitt runt kanten när den hade börjat stabilisera sig, men på ett någorlunda okej ställe, så det nästan inte märktes när kakan skars upp. Eftersom det här var ett beställningsverk till en kyrkbasar, så har jag bara smakat på en liten smula, när jag skar upp den i 12 bitar. Den är i alla fall inte för söt och jag vet inte riktigt hur mycket ägglikörsmak den har fått. Men det är i alla fall 150 ml ägglikör inuti och 100 ml utanpå kakan. 

5 ägg
250 g mjöl
50 g florsocker
salt
100 g kallt smör
150 g socker
1 vaniljstång
1 kg mager kvarg eller kesella
2 dl vispgrädde
250 ml ägglikör

Dela 1 ägg i gula i och vita. Blanda 150 g mjöl, florsockret och 1 gnutta salt (om smöret är osaltat). Arbeta in det kalla smöret, skuret i småbitar och därefter äggulan. Rulla in i folie och lägg in en halvtimme i kylen. Kavla ut ca 28 cm i diameter och lägg den antingen i en form (26 cm) där bakplåtspapper har spänts över botten eller botten är smord med mjukt smör. Tryck fast degen mot kanten (troligen för att fyllningen sedan inte ska rinna ut i springan). Förgrädda botten 15 minuter i 180° och pensla den sedan med litet av den lätt uppvispade äggvitan (troligen för att den inte ska mjukas upp av smeten) direkt efter gräddningen, så äggvitan stelnar.

Resten av äggvitan blandas sedan ner i smeten tillsammans med de andra äggen.

Skrapa ut vaniljfröna ur stången. Om man blandar dem med litet socker med knivsryggen, så undviker man klumpar. Vispa ihop ägg, socker, vanilj, kvarg, grädde och ägglikör. Vänd sist ner siktat mjöl, litet i taget. Häll i formen. Droppa över resten av ägglikören, litet ojämnt så där och grädda 1 timme (eller kanske något mer). Låt den stå kvar i ugnen, när den stängts av, med luckan på glänt, tills den har svalnat.



Rysk potatissallad från Italien

$
0
0


... påstås det här vara enligt en tysk tidskrift. Dressingen är hemmagjord majonnäs, utblandad med litet yoghurt. (Men så passande med en rysk eller ännu troligare "rysk" sallad, i o m att enligt statistiken kommer veckans bloggläsare främst från Ryssland (?!). Kan det vara möjligt? Men kul: Hej hej på er! Spatsiba/tack för ert intresse!)

Förutom lagom mycket kokt potatis i tärningar, innehåller salladen 150 g morot, kokt 15 minuter och tärnad, en inlagd gurka, skuren i tärningar och en sked kapris. Samt 100 g ärter från frysen, som fick ligga i kokande vatten 1 minut. Om man doppar morot och ärter i iskallt vatten efter kokningen, så behåller de sin fina färg bättre.

Vi åt schnitzel till.

Förenklad tartiflette med kokt potatis och ost av camembertsort

$
0
0


En tartiflette görs tydligen på rå potatis, men i det här receptet tar man kokt skivad potatis och lägger som takpannor i en form (här portionsformar). Med stekt lök och bacon under och på potatisen blir det förstås ännu mera smak. Sedan tar man en sån här camembert- eller brieliknande ost och skär den längs med. Beroende på storlek på ost och formar får man ju skära till osten. Den ska täcka potatisen rätt bra. Utsidan på osten ska vara överst (och den ska vara ätbar!). Sen gratineras osten lagom länge i lagom temperatur (ca 225°) tills den smälter ut och får fin färg.


Jättegott med en sallad till.

 

Köttbullar med paprikapulver

$
0
0


Goda köttbullar!

1,5 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 kg blandfärs
3 äggulor
1 riven gul lök
1 msk paprikapulver
1 msk salt
1 tsk mald kryddpeppar
nymald vitpeppar efter smak

Blanda ströbröd, mjölk och grädde och låt svälla, och därefter även de andra ingredienserna.


Ta ut köttbullar med en vattensköljd skopa, typ matskedsmått. Det går jättebra och sen kan man jämna till bullarna med blöta händer om man så vill. Stek och njut!
 

Ramslökspetitchou med ängssyreostfyllning

$
0
0


Grönt och fint till våren med de första örterna ur trädgården. Jag tog det här degreceptet och blandade i hackad ramslök sist, men struntade i att pensla de små underverken med ägg. När de var kalla spritsade jag i färskost blandad med hackad ängssyra och serverade med skinka och sallad. Gott!


Förresten verkar de hundratals ryska besökarna från förra veckan ha lämnat min blogg enligt statistiken. Hmm... Det var i alla fall mysko.

Gratinerade köttbullar med béarnaise

$
0
0

Stekt svamp, skivad rödlök, ett par pärllökar (burk), köttbullar och béarnaisesås. Snabbt grillat och serverat med baguette och sallad!

"Chokladägg"

$
0
0


Recept på chokladbollar, se länk här. De här äggen hoppas jag gick åt på påskbasaren, men jag var inte där vid serveringen.

Blågula mandelmuffins

$
0
0


Det var det här goda receptet på franska muffins med bara äggvitor som jag använde. Om man bara tar en glasskopa av smeten, så blir det ca 8 - 9  muffins på en sats på 3 äggvitor. Jag brukar göra dubbel sats och fick nu ut ca 17 muffins med ett par björnbär i varje. Några gav jag till grannen som tack för hjälpen, några skänkte jag till påskbasaren och några dekorerade jag med fondant till oss själva för att det var kul! Täckte först ovansidan med litet smör utrört med florsocker och lade sedan på den blåa plattan.

Laxpudding från Vår Kokbok

$
0
0


Med rå potatis, stekt lök, en del av den gravade laxen utbytt mot vanlig filé, samt brynt smör till. Och sallad.

Fläskfilé i örtsås från Vår Kokbok

$
0
0


God sås med vitt vin och örter som dragon och persilja. Klyftpotatis är alltid gott.

Sockerbullar

$
0
0


Receptet på de här goda sockerbullarna tog jag från Lyckas med bakning, men någon saffran hade jag inte i. Sen gjorde jag faktiskt inte vaniljkrämen själv, utan blandade ihop kräm på påse och använde den som bas. Alltså, jag vet inte om det var orsaken till mina spritsproblem, men jag tog den spritsen som man ska använda till att fylla munkar med, och den var alldeles för smal, så det fungerade inte. Sen tog jag ett spritsmunstycke som var vidare, men det var fortfarande för smalt. Till slut tog jag ett riktigt stort munstycke, men då blev ju hålet i botten därefter.

För sockerblandningen ovanpå lät jag mig inspireras av Stefan Ekengren som doppar munkar i socker, krossade torkade bananer och torkad yoghurt. Torkad yoghurt hade jag inte, så det fick bli bananer, socker och kanel. Dock var det svårt att mixa bananerna fint, så jag siktade bort alla tjocka bitar och hällde dem i müslin. Fast jag vet inte hur mycket banansmak man känner egentligen.

Men förutom att bullarna är kladdiga under, så är de väldigt goda.

Viewing all 924 articles
Browse latest View live